tirsdag 2. mars 2010

Hvordan lage egen sjablong

Jeg fikk spørsmål om hvordan jeg lager sjablongene mine, så her er en kjapp veiledning på hvordan man lager egne sjablonger :) Klikk på bildene for å se større utgave.

Dette trenger du:
- skjærematte
- skalpell (kjøpes på apoteket)
- tusj
- svamppensel
- stoffmaling
- plastmappe

Plastmappen kan ikke være for tynn, for da blir det vanskelig å få den til å ligge flatt. Når sjablongen ikke ligger flatt så havner fort maling inn under sjablongen. Hvis plastmappen er for tykk plast blir det vanskelig å skjære i den.

Finn bilde du vil lage sjablong av. Enkle former er så klart enklest, men går fint ann å lage mer avanserte sjablonger. Det gjør ingenting om bildet er av litt dårlig kvalitet siden du skal tegne det av og kan lage fine rette linjer selv.

Riv eller klipp plastmappen i to, og legg den over skjermen. Dette er så klart enklest hvis du har laptop. Hold plasten fast, og tegn opp mønsteret.

Slik ser det ut når du er ferdig å tegne av bildet.
Det viktige nå er å være litt stø på hånda. Det er veldig greit å skjære på skjærematte, så det anbefales veldig.

Skjær ut bitene i sjablongen med skalpellen.
Når du er ferdig med å skjære ut alle bitene på sjablongen din så legger du den på stoffet du vil male på.

Jeg legger så litt mynter rundt sjablongen for å holde den på plass og for å passe på at plasten holder seg inntil stoffet. Mynter er fint fordi de er tunge.


Så er det bare å male. Jeg anbefaler å skylle svamppenselen i vann og vri den litt før du starter å male. Da slipper du at svampen suger til seg masse maling. Vær obs på at malingen trekker igjennom stoffet hvis du maler tykt lag på store områder, og hvis stoffet er tynt. Legg med andre ord noe i mellom hvis du maler på en t-skjorte eller lignendes, eller legg stoffet på en egnet overflate dersom det er en stoffbit du maler på.

Ta bort myntene og løft bort sjablongen forsiktig bort. La malingen tørke. Hvis nødvendig legg sjablongen på en gang til og mal et ekstra strøk.

Når du er ferdig med å male så må du fiksere malingen. Det betyr bare at du må stryke på plagget for at malingen fester seg ordentlig og ikke vaskes av når du vasker plagget. Det står stort sett på malingen hvordan det skal fikseres, men i hovedsak så stryker man på middels varme (2) i ca 15-30 sekunder. Malingen kan også fikseres ved å legge plagget i oppvarmet ovn.

Og, ta-da! Du har laget og brukt din egen sjablong :)

Her er andre sjablonger jeg har laget etter samme fremgangsmåte (klikk på bildene for å se plagget sjablongen er brukt på):

5 kommentarer:

 1. Takketakk for flott tutorial!!

  SvarSlett
 2. Tack för din beskrivning!
  / Elin på MA

  SvarSlett
 3. Hej,
  Sikke en fin tutorial. Må jeg lave et link til dig fra min blog? Kig endelig ind hos mig først.
  Kh Rikke

  SvarSlett
 4. Hei! Har du provat att använda vaxat papper som kopiator/skrivarpapper är inpackat i? Om man klipper ut en schablon i sånt papper och sen stryker fast det med strykjärn på tyget så sitter det fast och rör sig inte. Dessutom släpper det inte in någon färg vid kanterna så kanterna blir perfekta! :-)

  SvarSlett