tirsdag 25. mai 2010

Ny dongeribukse

Etter at jeg begynte å sy klær til meg selv har jeg stadig hatt lyst til å sy "ordentlig" bukse til meg selv, så da jeg skulle kjøpe dongeristoff til dongeriskjørtet, så kjøpte jeg like godt halvannen meter ekstra. Det holdt akkurat da jeg endelig nå ville prøve meg på å sy dongeribukse.

Buksen er sydd etter et mønster fra Burda, 04 fra 2010. Jeg sydde størrelse 38 (klippet mønsteret med ca 1 cm sømminn), men sydde med 1,5 cm sømmonn i ytre bensøm, og den ble litt stor. Neste gang jeg bruker dette mønsteret dropper jeg nok sømmonn helt hvis det er litt stretch i stoffet.

Jeg fikk litt problemer da jeg sydde på bakstykket feil vei. Jeg la det på slik at det som skulle vært midt kom ut mot siden. Det betydde at alt egentlig ble litt feil. "Heldigvis" var buksen i tillegg alt for høy i livet (kommer ikke til å legge til sømmon i topp på framstykke og bakstykkene), så jeg målte litt på meg selv og klipte sånn som jeg håpte at kom til å bli bra. Undre over alle undere så endte den opp med å sitte ganske så greit i livet.

Bakbukselommene er jeg i prinsippet ganske så fornøyd med. Det er første gang jeg syr på lommer etter at jeg fikk overlocken. Tidligere pleide jeg å brette inn kanten to ganger på lommene for å få inn råkantene, men når jeg har overlocket så går det jo i allefall fint ann å bare brette en gang. Så fikk fine og skarpe kanter. Mønsteret på lommene var bare noe jeg fant på og sydde på for morro skyld, det var ikke en del av mønsteret. Det eneste jeg er misfornøyd med når det gjelder lommene er plasseringen. De er plassert der mønsteret angir, men jeg syns de kom litt for høyt og litt for skrått for min smak. Et alternativ hadde jo vært å tatt opp sømmen og sydd de fast på nytt, men siden jeg ikke er sikker på at jeg har nok tråd til å få festa dem begge to, så blir de der de er.

Gylfen på buksa var et kapittel i seg selv. Det er andre gang jeg syr gylf, og første gang jeg syr gylf med glidelås. Jeg sydde feil og tok opp igjen noen ganger - men fikk det til slutt til bare jeg holdt tunga rett i munnen. Jeg sydde stikningen til gylfen til slutt, og på første forsøk så ble den litt kort. Sydde derfor nye sømmer som ble litt lengre, men har ikke helt bestemt meg om jeg tar opp de korte pyntestikningene, eller om jeg lar det være to buer på buksen.

Buksa er forresten rimelig smal i bena, det vil si - for smal for min smak i allefall. Så neste gang jeg syr etter dette mønsteret så vider jeg nok ut litt under kneene.

En siste ting er at buksa også var litt kort. Her har jeg lagt på 10 cm på mønsteret, og da blir den akkurat sånn at jeg godt kunne tenkt meg bitte granne mer lengde. Det betyr at neste gang så legger jeg til 15 cm i stedet.

Summa summarum så var dette en syprosjekt jeg lærte masse av. Spesielt gøy var det å gjøre masse tilpasninger som faktisk fungerte og ble slik jeg hadde tenkt. Det kjipe var dog at den blir bittegranne for vid i lårene for min smak, og for smal i leggene.

Det kule var at den passet til mammaen min, så mamma har derfor fått/kjøpt seg ny bukse, og jeg er mange erfaringer og noen kroner rikere :)

Mønster: Burda 04/10, denne
Størrelse: 38
Sydd av: Stretchdongeri fra Stoff&Stil

8 kommentarer:

 1. Jøss, jeg er mektig imponert!!

  SvarSlett
 2. Knallfin!! Så synd at du ikke ble hundre prosent fornøyd, men bra at det ordnet seg sånn at noen kunne overta den -og du kan sy deg en ny med de endringene du vil. Gleder meg til å se den neste buksa=)

  SvarSlett
 3. Du er sannelig ikke redd for å kaste deg uti ting.

  Jeg er ihvertfal storlig imponert!!!

  Klem

  SvarSlett
 4. Bare rett og slett heeeelt fantastisk!! Jeg er helt overveldet at det går ann å sy en så proff bukse. alle sømmene er jo helt linjerette og perfekte! Du er flink!!

  SvarSlett
 5. Vilka snygga byxor, jättefin passform jag tycker inte alls att de är smala i benen, det är snyggt till en tunika.

  SvarSlett
 6. Fantastisk, altså! Det er jo vanskelig nok å få god passform på kjøpejeans, om man ikke skal gå løs med detaljarbeidet en mønsterjeans innebærer.
  Jeg er rett og slett litt målløs av beundring (og littegranne inspirert).

  SvarSlett
 7. Den ble utrolig fin. Jeg likte lommene veldig godt. Så utrolig fine og forsegjorte sømmer. Du er kjempeflink! :)

  SvarSlett
 8. du er fantastisk flink!!! Tenk om jeg kuynne gjort noe sånt da... hadde ikke vært noe problem at jeg er litt uproposjonert da nei... he he

  SvarSlett